Új jelszó kérése
2014.04.03 00:13

Méretek

Ha nézegeted a webshopunkat akkor látod, hogy betűjelekkel igyekszünk érzékeltetni a különböző méreteket. A kézzel készült gombócok esetében a pontos átmérő -- bizonyos határok között -- viszonylag változatos lehet. Itt megpróbálunk segíteni, hogy jobban megérthesd, hogy például mekkora lehet egy M-es kokedama. 

Amikor a kokedamákat készítjük, a gombócok pontos mérete több dologtól is függ. Elsősorban nyilván attól, hogy mit gondolunk arányosnak és egyúttal egészségesnek az adott növény számára. De függ a konkrét növény gyökérzetétől, a felhasznált moha vastagságától, a pontos formától és egyéb ehhez hasonló, viszonylag nehezen előre látható körülménytől is. 

Ezért aztán nem adunk meg konkrét centimétereket -- egyazon növényből készülő, benyomásra viszonylag egyformának tűnő kokedamák között is lehet egy két centiméteres különbség az átmérőjükben. 

Na de akkor hogy kell elképzelni a méreteket? Hát valahogy így:

S

Az S-es méret egy valóban petite kokedamát jelent, 10 centi alatti átmérővel (nagyon kicsi gömböket nem csinálunk, hacsak nem külön kéri valaki, mert hamar kiszáradnak és emiatt intenzív gondozást igényelnek). Ezek a kokedamák összbenyomásra inkább cukik, és semmiképpen sem feltűnőek egy enteriőrben. Jó lehet ez a méret egy íróasztalra, kisebb ajándéknak, stb. Ha saját függőkertet akarsz, mindenképpen válassz bele egy-két ilyen méretűt is. 

Erre kell gondolni körülbelül: 

M

Ez a közepes méret, aminek általában 10-13 centi körüli az átmérője. Ezek a kokedamák már elég nagyok ahhoz, hogy lassabban száradjanak ki, tehát ez a méret ideális azoknak, akik kevesebbet szeretnének vagy tudnak foglalkozni a kokedamájuk ápolásával. A legtöbb kokedama, amit készítünk, ilyen méretű. A magasságuk természetesen a növénytől függ, de általánosságban a 30-35 centi lehet a legjellemzőbb méret ebben a kategóriában. 

Íme néhány példa: 

L

Ez a legnagyobb olyan méret, amit még a webshopban megvehettek, ezek 15-18 centis átmérőjű, látványos, magas darabok -- olyanok, hogy amikor bejön valaki a szobába, nem tudja nem észrevenni őket. Nekünk ez a kedvenc méretünk, lógatva egészen fura levitáló hatást keltenek a nagy testükkel a levegőben. 

Mutatunk is néhány példát: 

Nagyobb nincs??

De van! De az ennél nagyobb méreteket már egyedileg gyártjuk, vagy mert találunk egy növényt ami inspirál bennünket, vagy pedig megrendelésre. Ha egy super-size kokedamára pályázol, akkor kérjük figyeld a facebookunkat meg az instagramunkat egy ideig -- biztosan fel fog bukkanni rajta valami, ami felkelti az érdeklődésedet. 

Webáruház készítés